Technologie staat niet stil! Dat geldt ook voor onze hoorapparaten. Deze hebben ondertussen al een hele evolutie meegemaakt: van grote analoge naar kleine digitale toestellen. Van batterijen naar een oplader… Maar wat is nu juist het verschil en wat zijn de voor- en nadelen van oplaadbare toestellen en hoorapparaten op batterijen? Ontdek het in dit artikel.
Oplaadbare hoortoestellen vs. hoortoestellen met batterijen
Hoorapparaten met batterijen zijn waarschijnlijk de meest gekende. Deze toestellen bestaan al voor een lange tijd. Er zijn vier soorten batterijen: 10-, 312-, 13- en 675-batterijen. Hoe groter het hoorapparaat, hoe groter de batterij en hoe langer de levensduur (zie tabel). De grootte van het hoortoestel hangt af van het gehoorverlies. Hoe zwaarder het verlies, hoe meer versterking we nodig hebben en hoe groter het apparaat zal zijn.
Batterij | Duurzaamheid |
10 (geel) | +/- 5 dagen |
312 (bruin) | +/- één week |
13 (oranje) | +/- twee weken |
675 (blauw) | +/- drie weken |
Tegenwoordig is de technologie al zo ver gevorderd dat hoortoestellen steeds kleiner worden én meer versterking kunnen bieden. Bijna alle modellen zijn nu ook oplaadbaar verkrijgbaar.
Dankzij de Lithium Ion techniek heb je geen batterijen meer nodig. Oplaadbare hoortoestellen hebben een accu die je, net zoals jouw gsm, elke nacht oplaadt. Eenmaal opgeladen zijn ze bruikbaar voor ongeveer één volledige dag. Dit is niet enkel goed voor het milieu, maar is ook heel gemakkelijk in gebruik. Ze zijn erg vochtbestendig omdat er geen batterijklepje meer is waar vocht aan kan. (+ foto oplaadbaar HT?)
Het grote verschil tussen batterijen en een oplader is dus de duurzaamheid en het (gemak in) gebruik. Hoortoestellen met batterijen kan je meerdere dagen gebruiken vooraleer de batterij plat is. Het is belangrijk om steeds extra batterijen bij je te hebben zodat je deze meteen kan vervangen wanneer ze leeg zijn. Oplaadbare hoortoestellen moet je dagelijks opladen maar zijn wel gemakkelijker in gebruik. De oplaadbare accu blijft goed voor meerdere jaren. Je hoeft ook minder fijne manipulaties te doen omdat er geen batterijklepje meer is.
Welke kies ik het best?
Dit hangt uiteraard af van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Er zijn meerdere factoren die kunnen meespelen zoals je fijne motoriek, je persoonlijke voorkeur, enzovoort. Bespreek dit samen met je audioloog en kom zo tot de meest optimale oplossing.
Meer info?
Wil je graag wat meer informatie, aarzel niet en plan een afspraak in bij ons hoorcentrum bij jou in de buurt!