Gehoorverlies kan een enorme impact hebben op iemands leven en op dat van zijn naaste omgeving. Zij kunnen een essentiële rol spelen om slechthorenden beter en vreedzamer te leren leven met hun gehoorverlies. In dit artikel geven we jullie enkele praktische tips voor een betere communicatie.
Wat is een gehoorverlies?
Als je te maken hebt met iemand die slechthorend is, is het eerst en vooral een goed idee om meer te weten te komen over de verschillende soorten gehoorverlies en de oorzaken en gevolgen hiervan. Het is gemakkelijker om je aan te passen aan een realiteit die je begrijpt. Via deze link vind je een gedetailleerd artikel over dit onderwerp.
Enkele tips & tricks
Een hoortoestel kan mensen met een gehoorverlies helpen om omgevingsgeluiden beter waar te nemen en gesprekken beter te verstaan. Om te kunnen genieten van een optimale verbetering is het belangrijk dat de hoortoestellen dagelijks, meerdere uren per dag gedragen worden. Waarom? Onze hersenen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe geluid. Bij de ene persoon duurt deze aanpassing langer dan bij de andere.
Naast hoortoestellen zijn er nog manieren om de communicatie met slechthorenden te vergemakkelijken. Hieronder beschrijven we enkele tips & tricks die iedereen kan toepassen om het gesprek vlotter te laten verlopen :
-
-
-
-
- Probeer, in de mate van het mogelijke, omgevingsgeluiden zoveel mogelijk te beperken en voer je gesprek in een rustige omgeving. Je kan bijvoorbeeld de televisie of radio uitzetten of dempen als je aan het praten bent.
- Trek de aandacht van de persoon voordat je met hem begint te praten. Je kan beginnen met hun naam te noemen of ze op de schouder aan te tikken om te laten weten dat je met hen wil praten.
- Praat zoveel mogelijk face-to-face, zodat de persoon je niet alleen kan horen, maar ook kan zien. Zo kunnen ze liplezen en non-verbale signalen oppikken die hen helpen om de boodschap te begrijpen. Praat liefst niet met je handen voor je mond en probeer tijdens het praten niet van de ene kamer naar de andere te lopen.
- Praat niet te snel en articuleer duidelijk, maar zonder te overdrijven. Praat luid genoeg, maar pas op dat je niet schreeuwt want dat belemmert enkel de verstaanbaarheid.
- Wees vooral geduldig en aarzel niet om je boodschap te herhalen en te herformuleren. Een aantal woorden veranderen en je zinsconstructie aanpassen kan wonderen doen!
- Wanneer je op restaurant gaat, kies je best een rustiger gelegen tafeltje uit. De beste optie is een tafel bij de muur of het raam omdat hier het geluid maar van één kant komt. Tafels in het midden van de ruimte kan je beter vermijden.Je kan hier steeds naar informeren bij het personeel.
-
-
-
Conclusie
Zich aanpassen aan de gehoorproblemen van je geliefde vraagt tijd, geduld, energie en begrip – en dat is niet altijd makkelijk. Door deze tips & tricks toe te passen, kan je toch effectief blijven communiceren en een sterke band behouden. Dit zal uiteindelijk zowel jou als je geliefde met gehoorverlies helpen.
Graag meer info?
Aarzel niet om contact op te nemen met ons team via deze link, per e-mail: [email protected] of telefonisch via het nummer : 012 77 00 88.