Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, betekent dat je geluiden waarneemt zonder dat er een externe geluidsbron (zoals verkeerslawaai, muziek, enz.) aanwezig is. Uw oren kunnen dan piepen, fluiten, bonken, suizen of zelf muziek maken.
Maar hoe ontstaat dit en wat kan je ertegen doen? Dat leggen we jullie graag uit in dit artikel.
Wat is tinnitus?
Volgens de Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft in België naar schatting tien tot dertig procent van de bevolking last van kortdurende of chronische tinnitus. Vijftien procent van de patiënten ervaren tinnitus als erg hinderlijk en geven aan dat het leidt tot een verminderde levenskwaliteit. *
Oorsuizen kunnen uiteenlopende oorzaken hebben en kunnen ook verschillende vormen aannemen. Van een hoge pieptoon tot een fluctuerende toon, een bonkend geluid (zoals het horen bonken van je hart), een geruis,… Het is niet makkelijk om de exacte oorzaak te bepalen want meestal gaat het om een combinatie van meerdere factoren.
Het is aangetoond dat gehoorverlies een grote rol speelt in het ontstaan van tinnitus. Ook stress, mentale moeilijkheden en spanningen ter hoogte van de nek, schouders en kaken kunnen oorsuizen verergeren. Blootstelling aan té veel geluid zal ons gehoor onomkeerbaar aantasten. Daarom is het belangrijk om op tijd zorg te dragen voor onze oren door bv. gebruik te maken van gehoorbescherming en de oren na langdurige geluidsblootstelling rust en kalmte te gunnen.
Tinnitus situeert zich op het niveau van de hersenen. Zoals hierboven vermeld ontstaan een aanzienlijk percentage van de oorsuizen mede door gehoorverlies. Zelfs een licht gehoorverlies kan leiden tot tinnitus.
Wat gebeurt er? Doordat sommige geluiden niet of minder hoorbaar zijn, zullen onze hersenen proberen om die “ontbrekende” geluiden toch hoorbaar te maken. Het gevolg? U hoort een pieptoon/fluittoon/bonkend geluid ter compensatie.
In rustige omgevingen zal tinnitus het meest opvallen. Dit komt omdat er dan geen ander geluid aanwezig is om de oorsuizen te overschaduwen. Mensen met tinnitus geven vaak aan dat ’s ochtends en ’s nachts hun suizen het meest hoorbaar zijn. In sommige gevallen leidt het zelfs tot slaapproblemen.
Heeft u slaapproblemen door oorsuizen? Kom zeker bij ons langs. We hebben een aantal tips en tricks die u hiermee kunnen helpen.
*https://www.health.belgium.be/nl/news/tinnitus-zit-het-tussen-je-oren
Kan een hoortoestel helpen?
Ja! Een hoorapparaat versterkt namelijk de omgevingsgeluiden waardoor de oorsuizen op de achtergrond verdwijnen.
In extreme gevallen kunnen we ook een tinnitusmaskeerder activeren op het hoortoestel. Naast het maskeren is er ook de nieuwe ‘Notch Therapy’ beschikbaar in een aantal van onze hoortoestellen.
OPGELET! Geen enkele tinnitus is hetzelfde, wat wil zeggen dat er geen één en dezelfde oplossing bestaat. Een hoorapparaat zal de suizen vaak kunnen verminderen, maar kan ze jammer genoeg niet volledig laten verdwijnen.
Als de tinnitus ondraaglijk wordt en een hoortoestel onvoldoende verbetering biedt, bestaan er ook andere opties zoals het volgen van tinnitustherapie. Hierbij wordt een meer psychologische aanpak gehanteerd: men leert technieken aan om de oorsuizen te negeren en om er beter mee om te gaan. Het volgen van zo’n therapie kan in een multidisciplinaire praktijk of in een ziekenhuis.
Tinnitus kan namelijk iedereen overkomen… Draag dus op tijd zorg voor uw oren, gebruik gehoorbescherming en gun uw oren voldoende rust!
Meer info?
Heeft u meer informatie nodig of zit u met vragen? Aarzel niet om een afspraak in te plannen in één van onze hoorcentra, wij helpen u graag verder!